Var noga med sĂ€kerheten! 🔐

Var noga med sĂ€kerheten! 🔐

SĂ€kerhetsintrĂ„ng blir tyvĂ€rr allt vanligare . Konsekvensen kan bli att din personliga information lĂ€cks ut och sĂ€ljs pĂ„ nĂ€tet utan din vetskap. 😬

Att kontrollera sitt bank-konto pĂ„ en publik “hotspot” anser de flesta som osĂ€kert, men att ange bankuppgifter vid köp anses ofta sĂ€krare – Ă€ven om sĂ„ inte alltid Ă€r fallet.

Att tĂ€nka pĂ„ för att ÖKA SÄKERHETEN

1. https

Kontrollera alltid att sidan du anvÀnder för att skicka pengar anvÀnder https! Kontroller Àven att utfÀrdaren Àr betrodd och certifikatet korrekt. De vanligaste webblÀsarna (chrome, firefox, edge) varnar för om nÄgot av dessa inte stÀmmer.

2. Var uppmÀrksam

Om webbsidan frĂ„gar efter uppgifter som vanligtvis inte behövs – dra öronen Ă„t dig!
Var alltid försiktig med att lÀmna ut personuppgifter och kortuppgifter.

3. Undvik publika “hotspots”

Det Àr alltid osÀkert att dela betalinformation eller personlig information över ett publikt nÀtverk. Du vet aldrig vem som lyssnar eller hur sökert nÀtverket Àr.

Om du Ă€ndĂ„ mĂ„ste utföra transaktioner över ett publikt nĂ€tverk – anvĂ€nd VPN!

4. AnvÀnd ett VPN

Ett VPN (Virtual Private Network) krypterar din kommunikation överallt pÄ webben och Àr enkelt att anvÀnda.
Det finns flera leverantörer av vpn, det Ă€r bara att googla. 😀

5. Lösenordshanterare

Det rĂ€cker inte alltid med starka lösenord, lösenords-sĂ€kerhet handlar minst lika mycket om att inte Ă„teranvĂ€nda lösenord. Eftersom det Ă€r nĂ€st intill omöjligt att komma ihĂ„g lösenord till hundratals olika siter rekommenderar vi att du anvĂ€nder en lösenordshanterare. Vi anvĂ€nder 1Password, men det finns flera bra och populĂ€ra alternativ. 😎

Kontrollera om din emailadress/ ditt konto har blivit exponerad, Firefox har en bra tjÀnst som hÄller koll Ät dig om inte din lösenordshanterare gör det.

Har du frĂ„gor och funderingar kring sĂ€kerhet – kontakta oss!