App eller PWA, vad är skillnaden och vad passar ert företag?

Många företag tror att nativa appar är det enda alternativet, men en web-app kan utvecklas snabbare och har dessutom lägre underhållskostnader.

Ett alternativ till en vanlig app kan vara en PWA (Progressive Web App), även kallad web-app. Med kortare utvecklingstid, enklare underhåll och lägre kostnader är det för många företag en smartare investering än nativa appar.

Funderar ert företag på att bygga en app? Vi delar gärna med oss av vår kunskap – kontakta oss!

Foto: freepik - https://www.freepik.com

Vad är en web-app?

En web-app kombinerar det bästa av webben med funktioner som tidigare bara kunde användas av ‘riktiga’ appar. Precis som appar kan de startas via en ikon på hemskärmen, skicka push-notifieringar och fungera offline. EN web-app är inte separerad från er websida, den är en vidareutveckling av websidan som låter den använda webteknik och ge användaren en ‘app-känsla’.

Några exempel

Du har säkert använt en web-app utan att veta om det. Kanske har du surfat till en sida som frågar om du vill spara den på hemskärmen? Då har du dykt på en web-app.

Några välkända web-appar är bland andra:
Financial Times
Pinterest
Twitter
Och såklart vår egenutvecklade PWA mindburp!

mindburp är en enkelt kom-ihåg-app där du kan hålla kolla på dina ‘mindburps’, skapa listor, dela med vänner och sätta larm på viktiga grejer. Kolla gärna in den!

Vad passar bra som web-app?

Tjänster som har (eller vill ha) återkommande användare. Speciellt om tjänsten kräver att användaren interagerar (klickar, gör aktiva val och skriver text). Tjänster som exempelvis kom-i-håglistor, tidsrapportering och ärendehantering. Intranätstjänster där användare fortfarande kan ta del av innehållet (eller en del av det) i offlineläge. Ett annat givet exempel är e-handel!

Är inte alla websidor web-appar?

En web-app behöver uppfylla en rad kriterier för att godkännas. Utan att bli för teknisk så ska den exempelvis fungera offline, vara responsiv(fungera på olika enheter & skärmstorlekar) och kunna delas via en url.

Den tekniskt intresserade kan läsa mer hos Google
Om er websida uppfyller kraven kommer den automatiskt visas som en web-app i browsern, med möjligheten att installeras.

Fördelar

Snabbhet
Det finns konkreta siffror som visar fördelarna med att erbjuda en web-app. Exempelvis såg Twitter en ökning på 75% fler tweets och 20% minskad bounce rate samtidigt som de kunde göra sin app 97% mindre. Den siffertokige hittar fler här: https://web.dev/what-are-pwas/

Att vi blir mer och mer otåliga är ju ett faktum, redan efter 5 sekunders laddtid har 38% av användarna tröttnat.
Web-appar laddar snabbt, som exempel fick Pinterest ner sin laddtid från 23 sekunder till 5.6 sekunder – (långsam 3G). Källa https://medium.com/dev-channel/a-pinterest-progressive-web-app-performance-case-study-3bd6ed2e6154

Det betyder inte nödvändigtvis att en web-app är snabbare än en vanlig app, men snabbare än vanliga websidor tack vare att stora delar av web-appen är färdigladdad om du valt att installera den.

Användarvänlighet
Snabbhet är ju givetvis en stor del av användarvänlighet, men andra faktorer är
– offline-funktionalitet när användarens uppkoppling är svajig
– installation på din enhet och åtkomst via hemskärmen
– animationer, navigering och fullskärmsläge ger användaren en komplett app-upplevelse
– kan använda sig av exempelvis kameran och GPS.

Säkerhet
Web-appar måste använda HTTPS (vilket iofs alla websidor redan borde använda).

Indexering
Syns du inte så finns du inte. En web-app kan indexeras hos sökmotorerna på samma sätt som en vanlig websida.

Push-notifieringar
En web-app kan skicka notifieringar precis som en vanlig app (med undantag för iOS-enheter där tekniken inte stödjs än). Dels kan man välja att skicka generiska notifieringar till alla användare, eller anpassa tekniken och skicka notifieringar om exempelvis nya meddelanden till specifika användare – precis som i en app!

Kortare utvecklingstid & lättare att underhålla
Snabbare utveckling = lägre kostnad
Eftersom web-appar baseras på webteknik går de snabbt att utveckla och underhålla än vanliga appar. En kodbas att underhålla tillskillnad från vanliga appar som kräver mer utveckling och underhåll för att fungera på Android, iOS och desktop-enheter.

Vi går inte in på det tekniska med Service Workers här, men tack vare dessa får användaren tillgång direkt till era uppdateringar utan att behöva göra något.

Så finns det några nackdelar?

Det finns fortfarande begränsningar i vad en web-app kan göra i jämförelse med en vanlig app. Exempelvis saknas stöd för att använda NFC och använda användarens kontaktlista.
Vill du veta exakt vilka skillnader som finns? Surfa till https://whatwebcando.today/ så ser du vilka funktioner som stöds av browsern du använder.

Vill ni veta mer?

Är ert företag i behov av en ny applikation, eller vidareutveckling av en befintlig lösning? Välkommen att kontakta oss!