Hjälp till att hålla internet säkert

Hjälp till att hålla internet säkert

Allt mer av vår tid spenderas på internet. Därför är det ju viktigare än någonsin att hålla internet säkert, det ska vara en plats där vi kan känna oss trygga med att söka/utbyta/lagra information.
Vår integritet och säkerhet online är ständigt under hot – men det finns saker du kan göra för att minimera riskerna och hjälpa till att hålla internet säkert för alla!

Gör medvetna val
Avtalen om integritetspolicy är ofta milslånga (hur ofta har du bara klickat i rutan för att godkänna användarvillkor utan att läsa vad de innebär?). Invirat i de där avtalen står det (förhoppningsvis) hur information vi delar används – och vilken information vi faktiskt delar!

– Se till att dina appar bara har tillgång till information de faktiskt behöver. Kontrollera dina inställningar för privacy & location. Hur?
iOS  –  Android

– Använd en private browser (ex. Firefox Focus)

Håll koll på lösenorden
Miljontals konton och lösenord har exponerats för hackare – ofta under lång tid utan att det uppmärksammats att lösenorden kommit på vift.

Välj starka lösenord – tips hittar du här
Använd en password manager
Använd tvåfaktorsautentisering (säg det snabbt 5 gånger ) https://www.lockdownyourlogin.org/
Kolla här om din mailadress dyker upp: https://monitor.firefox.com/

Var skeptisk
Känns det som någon tittar över axeln när du surfar? Ganska stor risk att känslan är korrekt. Glöm inte hjälten(!) Edward Snowden.
Kryptera alla konversationer online. Hur? En lista med android-appar

Läs mer hos Mozilla
https://www.mozilla.org/en-US/internet-health/privacy-security/